LEGIO X GEMINA PANNONIA

Castor sárgaborsója gazdagon.

 

Hozzávalók: 2 kg sárgaborsó, 2 kg vöröshagyma, 1,3 kg füstölt szalonna, egy egész füstölt csülök - kb. 2 kg, 0,5 kg lukánai kolbász (ha ez épp nincs kéznél és nincs kedved elkészíteni, jó lesz bármilyen kolbász, amiben nincs pirospaprika), 1kg sárgarépa, só, fűszerek (majoránna, őrölt babérlevél, oregánó, kakukkfű, őrölt bors, bazsalikom, stb., ízlés szerint.)

 

Elkészítés:

 

A sárgaborsót előző nap beáztatjuk hideg vízben. A szalonnát kis kockákra vágjuk, üvegesre pirítjuk a bográcsban, (gyújts tüzet a bogrács alá! ) majd hozzáadjuk a szeletekre vágott, megtisztított vöröshagymát, megpirítjuk, ezután jöhet a csíkokra vágott füstölt csülök. Rövid sütés után beletesszük a sárgaborsót és felöntjük hideg vízzel, hogy bőven ellepje és ízlés szerint fűszerezünk. A végén a sárgarépa következik, amelyet tisztítás után vékony hasábokra szeletelve adunk hozzá. Lassú tűzön puhára főzzük. Kovász nélküli légiósok kenyerével tálaljuk.

Jó étvágyat!