Katonai rangok

 

Az alábbiakban a katonai rendfokozatok kerülnek felsorolásra a legmagasabb rangútól a közkatonáig.

 

Rangidős tisztek a légióban:

 

Legatus Legionis: A légió általános parancsnoka. Általában maga a császár jelölte ki. Jellemzően tribunus volt korábban és 3-4 évre kapta a megbízatását, de előfordult, hogy ennél sokkal tovább is szolgáltak. Olyan provinciákban, ahol csak egy légió állomásozott, maga a legatus volt a provincia kormányzója is. Több légió esetén minden egyes légiónak volt külön legatusa, a kormányzó pedig felettük állt.

 

Tribunus Laticlavius: A tógáján viselt széles sávról kapta nevét ez a szenátori rangú tiszt. A császár vagy a szenátus jelölte ki. Bár általában fiatalabb és kevésbé  tapasztaltabb volt, mint a Tribunus Angusticlaviusok, a legatus után ő volt a második a rangsorban.

 

Praefectus Castrorum: Tábori prefektus, rangsorban a harmadik. Általában hosszú ideje szolgáló veterán, aki korábban a centuriók sorából jutott egyre feljebb a ranglétrán.

 

Tribuni Angusticlavii: Minden légiónak 5 lovagi rendű katonai tribunusa volt. A legtöbb esetben karrierista tisztek voltak. A légió fontosabb adminisztratív munkáiban részt vettek, emellett ütközetekben önálló taktikai parancsokat oszthattak.

 

Primus Pilus: Ő volt az I. Cohors centuriója, a légió összes centuriójának felettese. Leszerelés után a Primus Pilus a lovagi rend tagjává válhatott.

 

A légió középszintű tisztjei

 

Centuriók: Minden légióban 59 vagy 60 centurió volt, a 10 cohors centuriáit irányítva. Ők képezték a hivatásos hadsereg gerincét, irányították a katonák mindennapi életét, parancsokat osztottak bevetéseken. Általában alacsonyabb rangból küzdötték fel magukat, de néhány esetben magasabb rangú tisztek, vagy maga a császár nevezte ki őket. A cohorsok 1-től 10-ig voltak számozva, a centuriák ezeken belül 1-től 6-ig, kivéve az I. Cohorsot, ahol csak 5 centuria volt. (Összesen 59 centuria plusz a Primus Pilus.) Az irányított centuria helye a sorban tükrözte a centurió helyét is a rangsorban, tehát az I. Cohors első centuriájának centuriója volt a legmagasabb rangú, a X. Cohors 6. centuriájának centuriója pedig a legalacsonyabb rangú. Az I. Cohors 5 centurióját együtt Primi Ordinesnek hívták.

 

Pilus Prior: minden egyes cohors első centuriájának vezetője (kivéve az I. Cohorsot - ott Primus Pilus). A centuriók megnevezései az egy cohorson belüli  további centuriákban:

 

Pilus Posterior

 

Princeps Prior

 

Princeps Posterior

 

Hastatus Prior

 

Hastatus Posterior

 

 

TOVÁBB
LEGIO X GEMINA PANNONIA
LEGIO X GEMINA PANNONIA