LEGIO X GEMINA PANNONIA

Királyok lepénye

 

 

Galette de Rois: vagyis a királyok lepénye. Ezt a süteményt először az ókori Rómában készítették, a Saturnáliára, a téli napéjegyenlőség idején Szaturnusz isten tiszteletére szervezett ünnepre. A lepénybe egy szem babot rejtettek el és a szerencsés megtaláló lett az ünnepség királya. (A középkorban a galette elfogyasztása családi körben történt. A lepény felvágásának meghatározott sorrendje volt: az első szelet a szegényeket, vagyis az elsőnek alamizsnát kérő koldust illette, a második szelet a távollevőké: katonáké, halászoké -akik nem lehettek jelen a sütemény elfogyasztásakor. A babot megtaláló családtag kicsi papírkoronát kapott és választhatott maga mellé egy királynőt vagy egy királyt.) Bármilyen levelestésztából elkészíthető, egyszerűen vékonyra kell nyújtani és egy köralakú tortaforma mentén kivágni.

 

Hozzávalók:

2 tekercs levelestészta

125 g darált mandula

125 g vaj

125 g kristálycukor

3 tojás

2 csepp keserűmandula-aroma

1 evőkanál rum

2 csepp narancsaroma (ez nem kötelező, narancsvirágvizet javasoltak)

A megkenéshez: 1 tojássárgája és 1 evőkanál tej

 

A vajat kikeverjük a kristálycukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat, a darált mandulát és az aromákat. Az egyik levelestésztát a tepsibe fektetjük és a szélét 2 cm szélesen bekenjük tojássárgájával. Középre halmozzuk a mandulás krémet, elhelyezzük benne a babszemet, majd elegyengetjük a “tojáscsíkig”. Ráhelyezzük a másik levelestészta lapot és lenyomkodjuk a széleket. Utána egy éles késsel 2cm-ként körbevagdossuk 2 cm mélyen a sütemény szélét. Középen is ejtünk egy pici bevágást.

 

Ezután egy éles, nagy késsel bekockázzuk (mint a pogácsánál) a lepény tetejét - nem kell teljesen bevágni, éppen csak, hogy nyoma maradjon. Egy kenőtoll vagy ecset segítségével bekenjük tejes tojássárgájával a galette-et. 30 percre hideg helyre, hűtőbe tesszük. A sütőt 240 fokra melegítjük. Fontos, hogy nagyon forró legyen. Kb. 20 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz.

 

LEGIO X GEMINA PANNONIA