Renescere virtus Pannonica!

 

Áldozz a pásztornak, igyál, s élni fogsz!

 

A légiónk bora

 

A magyarországi borvidékek minden bemutatkozó anyaga azzal kezdődik, hogy a borvidék története a római korig nyúlik vissza. Bizonyság rá a római korból származó szőlőindás szarkofág, és a benne talált ógörög feliratú diatretum (áldozati üvegedény), mely a szekszárdi borosok kedvenc mondása lett: "Áldozz a pásztornak, igyál, s élni fogsz!"

 

A Bikavér a Kárpát-medence egyik legjellegzetesebb vörösbora. Valójában egy cuvée, mely három-négy vörösborszőlő-fajta borának háziasításával – az egyes termelők által ma is titokként kezelt – egyéni receptek alapján készül. Jellegéhez hozzátartozik a kadarka, mint kötelező alkotóelem. Illatban gazdag, mélyvörös, bársonyosan fanyar, telt zamatú bor. A sültek és vadhúsok ízeihez kiválóan illeszkedik, jelentősen növelve azok élvezhetőségét. A Bikavér egy igazi magyar vörösborféleség, melynek neve a vér vörös színére és a bikával jelképezett erőre utal. 1846-ban Garay János, Szekszárd város híres költője említi meg a bikavér nevet a Szegzárdi Bordal című versében. Egerben csak jóval ezután jelenik meg ez a kifejezés.

 

Poharunkba, bikavér!

Hadd igyuk az áldomást meg,

Legelőbb is magadér!

Jó barátért másod ízben,

Szép leányért azután,

Ki e háromért nem érez,

Kutyafejű, vad pogány!

 

 

A Bikavér különleges íz, zamat és illatvilága az őt alkotó borok házasításával, és az így kapott bor tovább érlelése során alakul ki a. A XX. Századig szinte kizárólag a Kadarka és változatai alkották a bikavért, de mára ez az összetétel megváltozott. A Kadarka mellett a Kékfrankos, Merlot, Cabernet Savignon, Pinot Noir adják a bor eme különleges nedűjének alapját. Igazi értékét a Bikavérnek a gyümölcsösség, kiérleltség, ízmélység, savegyensúly és fűszergazdagság adja.

 

A mi légiónk bora kifogástalan bikavér. A Taurus Sangviniculus nem fűszeres Vinum Atrum (vörös bor), hanem összeért ízvilágú, kellemesen savas, kissé testes száraz vörösbor.  Nem irigyeljük a benyakalóktól, de inkább a fontolva kortyolgatóknak ajánljuk.

 

Nem csak légiónk konyhájában készült étkekhez, de sültekhez és nyársra húzott rabló latrunculus húsokhoz, barbár becsináltakhoz is kiváló.

 

LEGIO X GEMINA PANNONIA
LEGIO X GEMINA PANNONIA
LEGIO X GEMINA PANNONIA