LEGIO X GEMINA PANNONIA

Légiósok kenyere

 

Hozzávalók: 3 féle liszt tetszőleges arányban (teljes kiőrlésű búzaliszt, búza finomliszt, rozsliszt), fűszerek ízlés szerint (majoranna, oregánó, bazsalikom), apróra vágott olajbogyó, só, olívaolaj, szénsavas víz

 

A lisztet, olajat és szénsavas vizet összegyúrjuk, amíg gyurma állagúvá válik. Az arányokat nem áruljuk el, mivel magunk sem tudjuk, addig adagoljuk a hozzávalókat, amíg elérjük a kívánt állagot. Nyilván az olívaolajat nem kell literszám locsolni... Gyúrás közben adjuk hozzá a sót és a fűszereket, majd kóstolgatjuk. Az elkészült tésztát pihentetjük néhány óráig, vagy egy egész éjszakán át hűtőszekrényben, de nem fog összedőlni a világ akkor sem, ha azonnal kisütjük. A tésztából 4-5 cm átmérőjű méretű golyócskákat formálunk, melyeket kilapítunk kb. fél centis vastagságúra. Forró vaslapon, vagy serpenyőben kis olajon mindkét oldalát átsütjük.

 

Készíthetünk hozzá mártogatóst is: fokhagymás-sós tejfölt, zúzott fokhagymával vagy friss bazsalikommal kevert olívaolajat.

 

Jó étvágyat!