Lukánai kolbász

 

Hozzavalók: darált sertéscomb, zsírszalonna (a hús mennyiségének 30%-a legyen), só (a hús minden kilogrammjára 2-2,5 dkg), fűszerek: bors, oregánó, bazsalikom, fokhagyma (ebből lehet bővebben), római kömény, szárított petrezselyemzöld. Megszállottak tehetnek bele még borsikafüvet, babérbogyót és fenyőmagot is. Az eredeti recept rutafüvet is ír, de ezt csak saját felelősségre tegyünk bele (ha találunk), mert nagyobb mennyiségben csökkenti a szervezet enzimfunkcióit, ami, valljuk be, nem hangzik túl megnyugtatóan.

 

A darált húst a fűszerekkel alaposan összedolgozzuk és sertés vékonybélbe töltjük. Amennyiben nem azonnal sütjük meg, tartósítani kell füstöléssel-szárítással.

 

 

 

Jó étvágyat!

 

LEGIO X GEMINA PANNONIA