Porcius lencséje, ahogy mindnyájan szeretjük /nem diétás/

 

Tábori adag 10-12 fő

 

Hozzávalók: 1,5 kg lencse, 1 kg hagyma apróra vágva, akkorára, mint egy szem lencse :-) /nem csíp a hagyma vágás közben, ha televeszed a szád vízzel! Ne kérdezd, hogy miért, nem tudom, próbáld ki!/ 1kg szalonna /lehet füstölt/ apróra vágva,3 dl olívaolaj, a szokásos vörösbor  - 3dl az ételbe, 5dl a szakácsba, de csak ha már felöntötted vízzel, mert esetleg odaég!

 

Fűszerek: só /vigyázz, ha sós volt a szalonna, számolj vele/, bors, kurkuma, koriander, sáfrány, kardamom, bazsalikom, babérlevél, cayenne bors, római kömény - ízlés szerint el is hagyhatsz belőle, hozzá is tehetsz, majd rájössz, kísérletezz!

 

Elkészítés: A lencsét előző nap meg kell mosni és bő vízben áztatni, legalább 12 órán át. Olívaolajon a szalonnát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymát, azt is megdinszteljük, majd a lencsét tesszük bele, felöntjük vízzel, hogy ellepje és hozzáadjuk a fűszereket és a vörösbort. Gyakori kevergetés és bor kortyolgatás közben készre főzzük, ügyelve arra, hogy a vizet esetleg pótolni kell a főzés során.

 

Rozskenyérrel az igazi.

 

Jó étvágyat!

 

LEGIO X GEMINA PANNONIA
LEGIO X GEMINA PANNONIA
LEGIO X GEMINA PANNONIA