Signaculum (katonai azonosító)

 

Tárgyi bizonyítékot a signaculumról ezidáig nem találtak, egyes vélemények szerint kis ólomlemezke vagy korong volt, melyet bőr tokban hordtak a nyakukon a katonák.

 

Írásos bizonyíték viszont van a következő szerint:

 

Vegetius, késő római író "Epitoma Rei Militaris" (A hadtudomány foglalata) című művében szót ejt arról, hogy az újoncokat megjelölték besorozásuk után "pontozásos bekarcolással", ami valamiféle tetoválás lehetett, pl. azonosítószám. Ezen kívül konkrétan signaculumról a következő, Kr. u 295-ből származó észak-afrikai periratban tesz említést:

295 március 12-én Thevestében a fórumra citálták Maximilianust, aki keresztény lévén, megtagadta a katonai szolgálatot. Idézet szó szerint a periratból: "Maximilianus válaszolt: 'Nem szolgálhatok katonaként. Nem tehetek ördögtől való dolgokat. Én keresztény vagyok.' Dio, a prokonzul így szólt: 'Mérjétek meg őt!' Miután megmérték, a magasságát beolvasta az udvaronc: 'öt láb, tíz hüvelyk (kb 178 cm)' Dio így szólt az udvaronchoz: 'Adjátok oda neki a signaculumot' Maximilianus visszautasította és így válaszolt: 'Nem teszem meg. Nem szolgálhatok katonaként. Keresztény vagyok. Nem fogadom el egy világi hatalom signaculumját és ha nekem adod a signaculumot, össze fogom azt törni, mert számomra az nem érvényes. Az én Uram jele mellett nem hordhatok egy ólomdarabot is a nyakamban.'

 

Tulajdonképpen ennyit tudunk biztosan a signaculummal kapcsolatban, a többi csak találgatás. Lehetett ez korong vagy téglalap, feltételezik azt is, hogy ez a Maximilianus főleg azért utasította vissza, mert a signaculum túloldalán számára pogány istenségek (Mars, Jupiter stb.) képeit nyomták.

 

LEGIO X GEMINA PANNONIA
LEGIO X GEMINA PANNONIA