LEGIO X GEMINA PANNONIA

Szarvasragu Marcus módra

 

Tábori adag 10-12 fő

 

Hozzávalók: 4 - 4.5 kg szarvashús (comb), vagy ha nincs, akkor marhahús, áztatáshoz 1,5 l. ecet, 0.5 l. tej, 4 nagy fej hagyma, 0,5 kg szalonna, sárgarépa, petrezselyemgyökér, 0,5 kg gomba, 400 g füge, 300 g mazsola, 4 db alma

 

Fűszerek: só vagy ízlés szerint garum, koriander, 0,7 l. mézesbor, bors, római kömény, citromlé, zellerlevél, lestyán, babérlevél, oregano, kakukkfű, majoranna, méz

 

Elkészítés: A húst sós-ecetes vízben áztatjuk 2 órán keresztül, majd átmossuk és tejben áztatjuk szintén 2 órán át - ettől puhul és a vad íz elmegy. Ezután újra átmossuk 2-3-szor, lecsöpögtetjük. A kockákra vágott húst pirított hagymán, szalonnán megforgatjuk. Felöntjük kis mézesborral, garumot adunk hozzá vagy sózzuk. Ekkor levet enged, ezt elforraljuk. Megszórjuk korianderrel, hozzáadjuk a szeletelt répát, gyökeret, gombát, fügét, mazsolát, mézet, majd adjunk hozzá 2-3 dl bort. Ezekkel együtt tovább főzzük. Fűszerezzük borssal, köménnyel, korianderrel, 2dl. citromlével, zellerrel, lestyánnal, babérlevéllel, oreganóval, kakukkfűvel és majorannával. Keverjünk bele apróra vágott almát. Lassú tűzön főzzük 3-4 órán keresztül. A lényeg, hogy ragus legyen, ne leves! ;-) Ízlés szerint utánfűszerezzük, majd tálaljuk. Fehér cipó illik hozzá.

 

Jó étvágyat!